KDE SE BERE MED
Bylo by vhodné hned na začátek říci, že včelky nesbírají med a nenosí ho zpět do úlu. Vznik medu je složitý proces. Zkusíme ho však pro Vás trochu zjednodušit. Včelky posbírají nektar z květin, obohatí je o látky ze svého těla, uloží ho do plástů a nechají ho zrát.
Tak postupně vzniká z medového roztoku hustý med. V momentě, kdy je med hotový, jsou buňky zavíčkovány. Možná Vás napadá otázka proč to ty včely a rostliny vůbec dělají? Včely ukládají med pro přežití v průběhu zimy. Průměrné včelstvo spotřebuje za jednu zimu až 20kg medu. A rostliny? Nektar pro samotnou rostlinu má velký význam, jelikož na něj láká opylovače jako jsou včely nebo čmeláci, kteří na svém těle roznášejí pyl a tím rostliny opylují.

JAKÉ DRUHY MEDU U NÁS KOUPÍTE
Květový

Tento druh medu pochází z nektarů květů, který včely sbírají. Nektar je cukernatá tekutina, kterou vytvářejí některé rostliny. Květový med bývá většinou světlé barvy. Je možné, že v chuti ucítíme aroma květiny, ze které většina nektaru pochází. Je samozřejmé, že med nebude nikdy pouze z nektaru z jedné rostliny.
Tento med po odebrání včelám velmi rychle krystalizuje.
Medovicový

Medovicový med se od toho květového liší v tom, z jakého nektaru je vytvořen. Nektar musí pocházet z medovice, což je lepkavá a sladká hmota, kterou produkují mšice a jiný hmyz žijící na jehličí a listí různých stromů.
Medovicový med poznáte podle toho, že je tmavší než květový med. V chuti poznáte kořenitější a výraznější tony.
Pastový

Pastování je jedna z mechanických úprav medu. Provádí se tak, že se několik dní med míchá, drobné krystalky vznikající v medu se zakulacují a tím vzniká pastová konzistence. Takto upravený med už nekrystalizuje, ale stále v něm zůstávají všechny enzymy, vitamíny a zdraví prospěšné látky. Med poznáte podle světlé barvy a máslové konzistence.
VÍTE CO DĚLAT, KDYŽ VÁM MED ZKRYSTALIZUJE?
Není se čeho bát. Je důležité vědět, že krystalizace medu není závada a ani nemá vliv na kvalitu medu. Některé medy mají větší tendenci krystalizovat než jiné. Pokud Vám zkrystalizoval med, stačí ho jednoduše zahřát, avšak pozor, teplota nesmí přesáhnout 45 °C. Zničily by se tak cenné enzymy a zdraví prospěšné látky.